Sprowadzona pod koniec lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku do polskich PGR–ów roślina, ponoć świetnie nadająca się na paszę dla bydła, okazała się dla ludzi, zwłaszcza starszych, śmiertelnym zagrożeniem.
Pochodzący z Kaukazu barszcz Sosnowskiego to roślina produkująca toksyczne substancje, wydzielane przez włoski gruczołowe. Jak twierdzą toksykolodzy, nie trzeba jej dotykać, wystarczy w słoneczny dzień być w jej pobliżu, by toksyczne substancje przedostały się na naszą wilgotną skórę i spowodowały oparzenia drugiego i trzeciego stopnia. Niestety, roślina dość licznie występuje również i na terenie nie tylko naszego województwa, ale i powiatu.
Zwalczanie barszczu należy do obowiązków gmin! Samorządy mogą składać wnioski do Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej o dofinansowanie czynności, które podejmują w tej sprawie.
Szerzej o barszczu Sosnowskiego i o zwalczaniu tej rośliny na stronie: http://barszcz.edu.pl/