Powiat Działdowski

A- A+

Kultura, edukacja, sport 18.11.2019
Regionalnie, smacznie i zdrowo w Szkole Podstawowej im. Henryka Sienkiewicza w Niechłoninie.

Trzecia edycja Regionalnego Dnia Jedzenia i Gotowania w Szkole Podstawowej  im. Henryka Sienkiewicza za nami. 6 listopada sala gimnastyczna wypełniona była gośćmi  i zapachami pyszności, które czekały na skosztowanie.

Działania, w ramach realizowanego projektu, skierowane były  do dzieci z oddziałów przedszkolnych, uczniów i ich  rodziców, oraz do  środowiska lokalnego. Podczas spotkania  dietetyk, Joanna Berestowska przedstawiła prelekcję na temat zasad zdrowego odżywiania. Szczególnie zwróciła uwagę na to, jak  powinna wyglądać dieta ucznia, co powinno się w niej znaleźć a czego należy unikać. Dzięki tej prezentacji  każdy z uczestników mógł usystematyzować swoją wiedzę na ten temat. Kolejnym punktem była Joga poprowadzona przez Hannę Berestowską. Ta forma aktywności fizycznej okazała się strzałem w dziesiątkę. Dzieci z dużym zaangażowaniem wykonywały  nowo poznane pozycje jogi. Zaskoczeniem i podsumowaniem tego punktu spotkania był szpagat. Dzieciaki były zachwycone, ich radości nie było końca.

Wójt Gminy Płośnica, Krzysztof Groblewski przyjechał do naszej placówki, aby opowiedzieć o swoim hobby, jakim jest pszczelarstwo. Bardzo ciekawemu wystąpienie wzbogaciły rekwizyty:  np. strój pszczelarza, podkurzacz a nawet ul! Opowiedział dlaczego pszczoły są bardzo ważne, jakie produkty możemy wyróżnić przy produkcji miodu. I wreszcie dlaczego miód możemy nazwać lekarstwem. Zwieńczeniem pierwszej części imprezy był konkurs smaku, który poprowadziła Alicja Orzechowska. Przygotowała cztery produkty w dwóch postaciach. Biorący udział w konkursie; dzieci i ich rodzice rozpoznawali, że głównym składnikiem piernika jest pomidor a małe ciasteczka w swoim składzie mają dynię. Oj nie było łatwo. Wszyscy byli bardzo zaskoczeni warzywnymi smakami.

Galeria

Podsumowaniem tegorocznego spotkania była możliwość skosztowania smakołyków które przygotowały poszczególne zespoły . Każdy miał swoje stoisko, na którym można było kupić za symboliczną złotówkę: ciastka, sałatki, napoje a nawet zupę grzybową. Wszystko przygotowane własnoręcznie. A pieniążki pozyskane w ten sposób dzieci będą mogły wydać na wymarzony cel. Forma takiego spotkania sprzyja integracji, uczy i pokazuje, jak wiele można zyskać dzięki wiedzy i umiejętnościom innych ludzi. Dziękujemy naszym gościom i zapraszamy za rok.

Regionalnie, smacznie i zdrowo w Szkole Podstawowej im. Henryka Sienkiewicza w Niechłoninie.

Nadesłały: Milena Witka, Joanna Pankowska–Iwan

Fot: SP NiechłoninDodał: Benedykt Perzyński