8 listopada br. w Szkole Podstawowej im Henryka Sienkiewicza w Niechłoninie miało miejsce Regionalny Dzień Zdrowego Gotowania, w trakcie którego propagowano zdrowy tryb życia. Dzieci, Rodzice oraz zaproszeni Goście, mogli uczestniczyć w zajęciach zumby prowadzonych przez Lucynę Pawlak z Żuromina i w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Alicję Orzechowską z Działdowa.
Ten niesamowity czas był wspaniałą okazją do zainspirowania dzieci i młodzieży do aktywności fizycznej, która jest tak ważna do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Zajęcia Zumby okazały się strzałem w dziesiątkę. Gorące rytmy porwały nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Mam nadzieję, że udało się zasiać w sercach zebranych ziarno chęci do aktywności fizycznej. Często na drugie śniadanie w szkole dzieci zjadają chipsy, czy inne słodycze, dlatego Alicja Orzechowska zaprezentowała alternatywne rozwiązania dla takich niezdrowych przekąsek. Wystarczyło kilka składników, które każdy z nas ma w swoim domu, aby wyczarować pyszne „kulki mocy”, „fit liony” i mini desery z kaszy jaglanej. Prowadząca warsztaty zapewniła, że to tylko początek możliwości jakie skrywa temat fit słodkości. Wszyscy, zarówno dzieci, jak i dorośli byli bardzo zainteresowani tematyką zdrowego odżywiania.
W obchodach Regionalnego Dnia Zdrowego Gotowania uczestniczył m. in. wójt gminy Płośnica, Krzysztof Groblewski oraz mieszkańcy okolicznych miejscowości. Szwedzki stół uginał się pod ciężarem pysznych, zdrowych smakołyków, wśród których znalazły się: zdrowe sałatki, koreczki, ciasteczka wykonane przez dzieci pod czujnym okiem wychowawców.
Pomysłodawczyniami wydarzenia były Milena Witka i Joanna Pankowska–Iwan.
Nadesłała: Zenona Rosłon